Sanat

İstanbul tarihine farklı bir bakış

emre.ozcan@cubemedya.com'
Yazar: TR Editör

Beyoğlu bugünlerde sıra dışı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 11 Mart’a kadar sürecek olan etkinlik, İstanbul’a sokak köpekleri üzerinden bakıyor.

Sokaklar yalnızca insana ait değil. Uysallığı, masumluğu, mahzun bakışları ve iyi huylarıyla köpekler de sokakta söz ve hak sahibi… Hele ki yaşadığınız şehir İstanbul ise koca bir tarihi vardır sokakların da sokak köpeklerinin de. Osmanlı Devleti’nde sokak köpeklerinin dokunulmazlıkları vardı. Dört Ayaklı Belediye: İstanbul’un Sokak Köpekleri sergisi, hemen her dönemde gündelik hayatın mühim bir parçası, vazgeçilmezi olan sokak köpeklerini-siyasi ve sosyolojik dönüşümlerle- tarihsel serüvenini konu alıyor. Serginin küratörlüğünü Ekrem Işın, danışmanlığını ise Catherine Pinguet üstleniyor.

HAYVAN SEVMEYEN İNSAN DA SEVEMEZ

Küratör Işın, İstanbul köpeklerinin en az insanlar kadar şehir hayatının toplumsal serüvenine katıldıklarını, yönetim ve güvenlik sorunlarında uzmanlaştıklarını, kendilerine özgü bir ortak yaşam felsefesi geliştirdiklerini ifade ediyor. Işın, şehri ziyaret eden Batılı gözlemcilerin, hayvanları bile toplumsallaştıran bu kültürün inceliklerine merakla yaklaştığını vurguluyor. Dönem kaynakları incelendiğinde, İstanbul köpeklerine bakış açısı daha çok belediyecilik noktasında yoğunlaşıyor. Kaynaklarda sokak köpekleri, şehir temizliğini sağlamakla yükümlü birer belediye memuru olmanın yanı sıra, mahalle güvenliğini sağlayan birer bekçi olarak da görülüyor. Pinguet, hayvan meselesini ciddiye alanlara yöneltilen “Bir hayvan için neden bu kadar lakırdı?” sorusunun, İstanbul sokak köpeklerinin dostu ve koruyucusu olanların çok iyi bildiği sıradan bir yaklaşım olduğunun altını çiziyor. Pinguet, John Berger’in Why Look at Animals? adlı kitabının insanlara durmak ve bakmak konusunda bir çağrı niteliği taşıdığını belirtiyor ve soruyu şöyle cevaplandırıyor: ‟Çünkü onların özgürlüğü, benim özgürlüğümün teminatıdır.” Beyoğlu Tepebaşı’ndaki İstanbul Araştırmaları Enstitüsünde devam eden sergi, 19. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan bir süreci, fotoğraflar, seyahatnameler, kartpostallar, dergiler ve gravürler eşliğinde ziyaretçilerine sunuyor. Pazar hariç, her gün 10.00–19.00 arası açık olan serginin girişi ücretsizdir. Bilgi için: iae.org.tr

Yazar Hakkında

emre.ozcan@cubemedya.com'

TR Editör

Yorum Ekle