Sanat

Denizlerin Mücevherleri

emre.ozcan@cubemedya.com'
Yazar: TR Editör

Koleksiyoner Hasan Güleşçi’nin Bodrum Müzesine bağışladığı deniz kabukları koleksiyonu hem bilimsel yapısı hem de görsel zenginliği ile ziyaretçileri bambaşka bir yolculuğa çıkarıyor.

Yazı: MERİH AKOĞUL

Deniz kabukları, denize duyulan özlemin ve denizle ilgili hayallerin önemli bir parçasıdır. Yolu kıyılardan geçen herkesin evinde bir midye, bir istridye ya da kurumuş deniz kestanesine rastlarsınız. Birçok insan kıyılarda dolaşırken bir deniz kabuğu görse kesinlikle onu kumların üzerinden evine götürmek üzere yanına alacaktır. Belki de bir zamanlar içinde canlıların yaşadığından, deniz kabuklarının her zaman karşı konulmaz bir çekiciliği vardır.

Koleksiyon yapmak, koleksiyoncular için dünyanın en keyifli işlerinden biridir. Biriktirmek, düzenlemek ve toplanmış nesnelerden katalog oluşturmak, gerçek koleksiyonculuğun temel ilkeleridir. Dünyada aynı nesneleri biriktirenlerin, bilgi alışverişinde bulunarak birbirlerine büyük yararları dokunmaktadır.

Koleksiyoncular, hayatlarını adadıkları koleksiyonları için bazen servet vermeye ya da peşinde oldukları bir parça için dünyanın uzak köşelerine gitmeye hazırdılar. Koleksiyonculuk ile en iyi örtüşen sözcük tutkudur. Bir konuya, bir alana ya da bir nesneye kalpten bağlı olanların sonuçta varacağı yol koleksiyon yapmaktır. Nesnelere baktıkça, nesnelere dokundukça büyük keyif alındığından bu iş, aynı zamanda insanlar için mükemmel bir terapi aracıdır. Ama bilinen gerçektir ki bunun nedeni nesnelerin kendinden daha çok, koleksiyoncuların onlara yüklediği anlamlar ile ilgilidir.

Koleksiyonların bir kısmı da sadece üretilmiş nesnelerden değil, doğa ya da bilimle ilgili değişik parçaların toplanmasıyla oluşur. Kelebek, kaktüs ya da deniz kabukları koleksiyonu da biraz bu alana girmektedir. Bu koleksiyon türlerinde bir yandan nesneler toplanırken, diğer yanda da ilgili bilim dallarına bilgi/bulgu ve keşif bağlamında destek olunur.

Bilindiği gibi Bodrum Deniz Müzesi, yepyeni bir anlayışla oluşturulan bir bölümünde Türkiye’nin en büyük deniz kabukları koleksiyonunu barındırmaktadır. Burada sergilenen ve dünyanın önemli denizlerinde yaşayan deniz kabuklularının farklı özelliklerdeki kabuklarından oluşan bu koleksiyon yalnızca ülkemizin değil, dünyanın birçok ülkesinden gelen turist ve meraklıların da ilgisini çekiyor.

Hasan Güleşçi’nin Bodrum Müzesine bağışladığı bu koleksiyon hem bilimsel yapısı hem de görsel zenginliği ile ziyaretçileri bambaşka bir yolculuğa çıkarıyor. Türkiye’nin en büyük, dünyanın da sayılı koleksiyonları arasında bulunan Hasan Güleşçi Koleksiyonu, şimdi de tüm parçaları ile birlikte özenle hazırlanmış bir kitapta toplandı.

Geçtiğimiz aylarda kitapçı raflarında yerini alan 416 sayfalık Denizlerin Sessiz Güzellikleri kitabı, Hasan Güleşçi’nin deniz kabukları koleksiyonda yer alan parçaların fotoğraflarından oluşuyor. Özenli grafiği, deniz kabuklarını farklı türlerini anlaşılır bir düzenleme ile sergilemesiyle bu dev kitap, okuyuculara bambaşka bir dünyanın kapılarını açıyor.

Hasan Güleşçi, iş dünyasındaki yoğun günlerini önce amatörce başlayan bu koleksiyonla hafifletirken, diğer yandan da büyük ve etkileyici bir koleksiyonun temellerini de atıyordu. Güleşçi, başka ülkelere yaptığı seyahatlerde gördüğü deniz kabukları koleksiyonlarının ve bu konudaki müzelerin de verdiği ilhamla bambaşka bir yola doğru girdiğinin farkındaydı.

Kitapta yalnızca fotoğraflar değil, deniz kabuklarıyla ilgili bilgiler de yer alıyor. Deniz kabuklarını inceleyen bilim dalı konkolojinin de yardımıyla doğanın bu gizem dolu canlıları sistematik olarak sınıflandırılıyor. İlgiyle baktığımız deniz kabuklarının sınıf, üst aile, aile, alt aile, isminin yanında; her kabuk için bulunduğu coğrafya, keşfedenin ismi, literatüre geçiriliş tarihi ve boyutlar da belirtiliyor. Tüm bu bilgiler sayesinde fotoğrafına baktığınız bir deniz kabuğunu üç boyutlu olarak hayal edebilmek mümkün oluyor.

Sayısız kullanım alanları olan deniz kabukları; kimi zaman besin kaynağı kimi zaman para yerine geçen bir değer kimi zaman da süs olarak karşımıza çıkıyor. Denizlerin Sessiz Güzellikleri kitabı, tutkunun dev bir koleksiyona dönüşmesinin başarılı bir örneği ve ayrıntılı bir dökümü. Hasan Güleşçi’yi böyle bir kitabı güzellikler dünyamıza ve deniz kabukları literatürüne armağan ettiği için kutluyoruz.

 

Yazar Hakkında

emre.ozcan@cubemedya.com'

TR Editör

Yorum Ekle