Röportaj

Uluslararası Öğrenciler Türkiye’nin Kültür Elçileridir

Yazar: TR Dergisi

Küresel rekabetin ve kültürel farklılıkların olduğu bir çevreye yetkin bireyler yetiştirmeyi amaçlayan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın ile üniversitelere ve Türkiye’ye uluslararası öğrencilerin getirilerini konuştuk.

Küresel rekabetin ve kültürel farklılıkların olduğu bir çevreye yetkin bireyler yetiştirmeyi amaçlayan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın ile üniversitelere ve Türkiye’ye uluslararası öğrencilerin getirilerini konuştuk.

Uluslararası öğrenciye sahip olmak üniversiteler için neden önemli? Hem sizin üniversitenize hem de Türkiye’ye bunun ne gibi faydaları var?

Uluslararası öğrenci değişim programları ile uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapmak bir üniversite için prestij göstergesidir. Ayrıca üniversitenin ekonomik gücüne de katkı sağlar. İstanbul Aydın Üniversitesinin Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) aldığı ödül bunun en önemli göstergesi. Üniversitemiz, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından bu yıl ilk defa gerçekleştirilen “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı” araştırmasının, uluslararası öğrencilerden elde edilen döviz getirisi rakamlarıyla sıralaması belirlenen “Eğitim Hizmetleri” kategorisinde ikincilik ödülü kazandı. Bu ödül uluslararası öğrencilerin, hem bir üniversite hem ülke ekonomisi ve dünyaya sunacağınız katma değer için ne derece önemli olduğunun göstergesidir.

Uluslararası öğrencilerin Türkiye ekonomisine katkısı nelerdir?

Bugün uluslararası bir öğrenci, bulunduğu ülkeye bıraktığı döviz miktarı ortalama yıllık 40 bin dolar. Dünyadaki 5 milyon uluslararası öğrenci ekonomide toplamda 200 milyar dolarlık bir paya sahip. 2020’li yıllara geldiğimizde dünyadaki uluslararası öğrenci sayısının 7 milyonu bulması bekleniyor. Türkiye de uluslararası öğrenci pazarından kendine hak ettiği bir payı almak için çalışmalarını sürdürüyor.

Uluslararası öğrenciler 40 bin dolarlık rakamın tamamını sadece öğrenim gördüğü üniversiteye vermiyor. Mesela üniversiteye 15 bin dolar ödüyor. Geriye kalanını ise; emlak, perakende, eğlence, turizm, sağlık sektörlerine ödüyor. Ayrıca öğrenciler kanalıyla da aileleri belirli dönemlerde ülkeyi ziyarete geliyorlar; böylelikle turizm sektörü de canlandırıyor. Uluslararası öğrencinin o ülkede bulunması farklı farklı sektörlere doğrudan pozitif yönde etki yapıyor. Bunun bir de dönüşü var tabii. Bu öğrenciler okulları bittiğinde her biri kendi ülkelerine bu ülkenin fahri büyükelçileri olarak dönüyorlar. Ülkelerine dönen öğrenciler bir anlamda Türkiye’yi doğru anlatmasıyla bizim için önemli kültür elçileridir.

Bu işin yatırım kanalına bakıldığında ise pek çok ülkeye yatırım yapan Türk iş adamları var. Türk iş adamları bu ülkelerde farklı sektörlerde yatırımlar yapıyorlar. Oralara gittikleri zaman Türkiye’de eğitim görmüş, çeşitli mesleklerin sahibi olmuş olan insanları hazır insan kaynağı olarak istihdam edecekler. Hem Türkçeyi biliyor hem Türk kültürünü biliyor hem o ülkenin yerlisi. Böylelikle yurt dışındaki Türk yatırımcısının yatırımlarını çok daha sağlıklı çok daha başarılı yapmasında önemli rol oynuyorlar.

Yazar Hakkında

TR Dergisi

Yorum Ekle