Eğitim

15 Temmuz’u Uluslararası Akademi Camiasına Anlattık

15 Temmuz’da Türk milletinin gösterdiği demokrasi mücadelesini uluslararası akademi camiasına anlatan çok önemli bir etkinliğin mihmandarı İstanbul Aydın Üniversitesinden (İAÜ) Uluslararası İlişkiler Direktör Yardımcısı Selman Arslanbaş ile konuştuk.

Aydın Üniversitesi olarak düzenlediğiniz “Türkiye’deki 15 Temmuz Darbe Girişiminin Dünyadaki Yansımaları” konulu panelin amacı, kapsamı ve hedefleri hakkında görüşünüz nedir?

Panel, İstanbul Aydın Üniversitesinin kurucu başkanlığını yürütmekte olduğu Avrasya Üniversiteler Birliği-EURAS tarafından organize edildi. Avrupa, Asya ve Orta Doğu’dan 100’e yakın üniversitenin üyesi olduğu EURAS, uluslararası akademik camiayı bölgesel birçok uluslararası panel, sempozyum ve araştırma ile bilgilendiriyor. Türkiye’deki 15 Temmuz “Darbe Girişiminin Dünyadaki Yansımaları” adlı panel ile Batı’nın 15 Temmuz’a karşı tutumu veya duyarsızlığı, yine Batılı akademisyenlerce dile getirildi. Bu açıdan bakıldığında panel, uluslararası akademi camiasına karşı 15 Temmuz sürecinde Türkiye’nin almış olduğu birtakım kararlarda ne derece haklı olduğunu vurgulaması bakımından önemlidir.

Panele katılan yabancı akademisyenlerin tepkileri nasıldı, etkinlik dünyada nasıl yankı buldu?

Dünyanın saygın yükseköğretim kurumlarında görev yapan panelistlerimiz, Türkiye’nin Batı’da yalnız olmadığını, birçok Avrupa ülkesinin 15 Temmuz’da Türkiye’nin yanında demokratik bir duruş sergileme adına kötü sınav verdiğini vurguladılar. Ülke ve millet olarak demokrasi adına kenetlenişimizin katılımcılar nezdinde hayranlık uyandırdığını görmek bizleri oldukça memnun etti. Etkinlik EURAS’ın düzenli olarak yapmış olduğu uluslararası akademik yayınlar sayesinde birçok yükseköğretim kurumuna duyuruldu. İspanya, Almanya gibi ülkelerdeki meslektaşlarımızdan motive edici, samimi destek mesajları aldık. Avrupa’nın duyarsızlığına rağmen birçok akademisyenin Türkiye’nin demokratik duruşuna vermiş olduğu destek takdire şayandır.

Üniversite olarak 15 Temmuz’u uluslararası platformda dile getirmek amacıyla başka projeleriniz var mı?

İstanbul Aydın Üniversitesi, 15 Temmuz gecesi Türkiye’nin demokratik hukuk düzenine ve millî iradeye yönelik kalkışmayı “Demokrasiye Sahip Çık” toplantısı ile kınayan ilk üniversitedir. Üniversitemiz, Florya Yerleşkesi’ndeki toplantıya akademik ve idari personelinin yanı sıra çok sayıda Türk ve yabancı öğrenci de katıldı. Bizi en çok duygulandıran ise üniversitemizde öğrenim gören yabancı öğrencilerin ellerinde Türkiye bayrağı ile bu toplantıya katılması ve birlik beraberliğimize ortak olmasıydı. Bundan sonraki süreçte uluslararası akademi camiasını doğru kanallar aracılığı ile bilgilendirmek adına bu tür çalışmalara devam edeceğiz. 15 Temmuz’u anlatan sanatsal ve bilimsel çalışmalar sürdüreceğiz. Türk halkını Nobel Barış Ödülü’ne aday göstereceğimiz çalışmanın hazırlıkları da devam ediyor. Bu ödülün aziz milletimizin duruşunu ödüllendirme noktasındaki anlamı sembolik de olsa biz her türlü uluslararası platformda 15 Temmuz demokrasi mücadelemizi dile getirmeye, gündemde tutmaya ve ülke ülke anlatmayı düstur edindik.


Yazar Hakkında

emre.ozcan@cubemedya.com'

TR Editör

Yorum Ekle