Eğitim

İstanbul Üniversitesi Yükseliyor

emre.ozcan@cubemedya.com'
Yazar: TR Editör

İstanbul Üniversitesi 2015 yılında 81 buluş için patent başvurusunda bulunarak “En Fazla Patent Başvurusu Yapan Üniversite Ödülü”nü aldı.

Yazı: ÖMER BUĞRA BİLGİ

Türkiye’nin her daim parlayan yıldızlarından İstanbul Üniversitesi, aldığı uluslararası ödüller ve dünya standartlarında yürüttüğü çalışmalarla göğsümüzü kabartmaya devam ediyor. Son olarak Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, “Yükselen Avrupa ve Merkez Asya’nın En İyi Üniversiteleri 2016” sıralamasını açıklamıştı. QS’nin akademik intiba, öğrenci-fakülte oranı, araştırma etkisi, uluslararası görünüm gibi kriterlere göre yaptığı sıralamada Türkiye’den 10 üniversite ilk 100’e girdi. İstanbul Üniversitesi ise 34. oldu. Sıralamada Rusya’dan Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi geçen yıl olduğu gibi birinciliğini korurken, Novosibirsk Devlet Üniversitesi ikinci ve Saint-Petersburg Devlet Üniversitesi ise üçüncü oldu. Temsil açısından Türkiye ve Rusya “Yükselen Avrupa ve Merkez Asya” sıralamasında en başarılı ülkeler arasında yer aldı.

ÜNLÜLERİN OKULU

Prof. Dr. Aziz Sancar

Kökeni İstanbul’un kuruluşundan sonra kurulan Fatih Medreselerine dayanan İstanbul Üniversitesi pek çok meşhur ismin de okulu. Son olarak Nobel Ödüllü Biliminsanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel Madalyası ve Sertifikasını mezunu olduğu İstanbul Üniversitesine bağışladı.

Türkiye Akademik Dergiler Rehberi 2014’e göre, bilimsel ve akademik dergilerin yüzde 43,5’i üniversiteler tarafından yayınlanıyor. En fazla yayın ise 56 dergi ile İstanbul Üniversitesi tarafından çıkarılıyor.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİNDEN 5 ÖZEL HİZMET PROGRAMI

1 Mevlana Değişim Programı
En az bir, en fazla 2 yarıyıl

2 Farabi Değişim Programı
Bir veya iki yarıyıl

3 Türkiye Uzay Ajansı Projesi
Fizibilite Aşamasında

4 Yağlı Boya Tablo ve Kâğıt Koruma – Onarım Laboratuvarı
Mayıs 2016’da açıldı

5 Müze Destek Projeleri
5 müze, 15 koleksiyon

Dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında yer alan İstanbul Üniversitesi, yeni hizmet kalemleriyle önemli bir ihtiyacı karşılayacak.

Mevlana ve Farabi Değişim Programlarına katılmak isteyen öğrenciler, en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için programdan faydalanabilecekler. Yakında kurulması planlanan Türkiye Uzay Ajansı (TUA) bir süredir gündemde olan bir konu. İstanbul Üniversitesi (İÜ) yetkilileri, TUA’nın kurulmasıyle birlikte bu alanda yükseköğrenim görmüş gençlerin gerek ajansta gerekse ajansla bağlantılı projelerde görev alabileceklerini belirtiyor. İÜ bünyesinde kurulan yeni bir laboratuvarda ise yağlı boyalar, tablolar, resimler, yazı malzemeleri, kâğıt üzerine yapılmış bakımları incelenecek ve bu kâğıtların yıpranmasına sebep olan faktörler araştırılacak.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi içerisindeki Beyazıt Kulesi, ilk olarak 1749 yılında yapıldı.

İstanbul Üniversitesinden Türk müzeciliğine bir destek daha… Üniversite, bünyesinde bulunan arkeolojik buluntu, kültürel, sanatsal ve bilimsel değerdeki belge, doğal kaynak, koleksiyonluk malzeme, yazma eser, tarihî eser türündeki tabiat ve kültür varlıklarını belirledi. Bu eserler, Kültür Bakanlığına bağlı 5 müze ve 15’e yakın koleksiyon ile meraklılarının hizmetine sunulacak. Proje ile bu eserlerin gelecek kuşaklara aktarılması sağlanarak önemli bir kültür hizmetini icra edilmiş olacak.

 

Yazar Hakkında

emre.ozcan@cubemedya.com'

TR Editör

Yorum Ekle