Yemek

BALIK CENNETİ TÜRKİYE

emre.ozcan@cubemedya.com'
Yazar: TR Editör

Üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada olan Türkiye’de balıkçı tezgâhlarının en şenlikli olduğu günlerdeyiz. İşte istatistiklerle Türk balıkçılığı…

247
Karadeniz’deki balık çeşidi. Bu rakam Ege’de 300, Marmara’da 200 civarında.

18 BİN 600
AB ülkeleri arasında en büyük filoya sahip olan Türkiye’nin balıkçı gemisi sayısı.

47 BİN
Türk balıkçılık sektörünün doğrudan oluşturduğu istihdam.

346 BİN TON
Türkiye’de geçen yıl avlanan balık miktarı.

480 BİN TON
Geçen yıl deniz ve iç sularımızdaki çiftlik balığı üretimi.

KIŞ BALIKLARININ LEZZET TAKVİMİ

Her sabah “Vira Bismillah” diyerek Ege, Marmara, Karadeniz ve Akdeniz’e açılan balıkçılar, mevzuatla çizilen sınırlar çerçevesinde avlanarak hem geçimini sağlıyor hem de özlenen lezzetleri taze taze sofralara taşıyor. Bu dönemde Türkiye’de ağlara en fazla tava balıkları takılıyor. Özellikle palamut açısından son yılların en bereketli sezonu yaşanırken hamsi de irili ufaklı demeden kıyıya çıkarılıp tezgâhlarda sunuluyor. Bunların yanında diğer balıklar da şimdilik sınırlı miktarda yakalanabiliyor. Peki, hangi balığı hangi aylarda yemeliyiz? İşte alfabetik sırayla kış aylarında lezzetlenen balıklar…

Alabalık (Kasım – mart)
Barbun (Kasım)
Dil (Kasım)
Hamsi (Kasım – şubat)
İskorpit (Kasım – aralık)
İstavrit (Ocak – mart)
Kalkan (Ocak – mart)
Karagöz (Kasım)
Kırlangıç (Kasım – mart)
Kolyoz (Kasım – mart)
Levrek (Şubat)
Mercan (Kasım – mart)
Mürekkep (Kasım – mart)
Palamut (Kasım – aralık)
Pisi (Kasım – mart)
Sazan (Kasım)
Torik (Kasım – şubat)
Turna (Kasım – aralık)
Uskumru (Kasım)

Yazar Hakkında

emre.ozcan@cubemedya.com'

TR Editör

Yorum Ekle