Teknoloji

Türkiye’nin Teknoloji Üretim Merkezi: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii

Yazar: TR Dergisi

Hedefi ulusal güvenlik ihtiyacını karşılayacak çözümler bulmak olan TUSAŞ geliştirdiği özgün ürünlerle bir dünya markası olma vizyonuna sahip.

Türk Hava kuvvetleri, 1973 yılında savaş uçağı olarak F-16 kullanmaya karar vermiş ve bu uçakların üretimi adına Türk-ABD ortaklığında bir havacılık şirketi kurulması planlanmıştır. Bu ortaklığın yirmi beş yıl sürmesi kararlaştırılmış ve böylelikle TAI, bir diğer deyişle Havacılık ve Uzay Sanayii 2005 yılına gelindiğinde tüm yabancı hisseleri Türk ortaklar tarafından satın alınmış ve yeni bir şirket yapılanmasına gidilmiştir. Şirketin yeni adı TUSAŞ–Türk Havacılık ve Uzay Sanayii şeklinde belirlenmiştir. Sanayi ve teknoloji bünyesinde kurulan bu ortaklık, Türkiye’nin savunma sanayisi konusunda dışa bağımlılığı daha da azaltmıştır. Öte yandan havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin de gelişmesine katkı sağlayarak bu çalışmalarından dolayı TUSAŞ, Türkiye’nin teknoloji üretim merkezi hâline gelmiştir.

ÖNCELİKLİ HEDEF: ULUSAL GÜVENLİK

TUSAŞ’ın projeleri arasında Yapı Grubu, Uçak Grubu, Helikopter Grubu, İnsansız Hava Aracı Sistemleri Grubu, Uzay Sistemleri Grubu, Milli Muharip Uçak Grubu bulunur. TUSAŞ; dürüstlük, güvenilirlik, yaratıcılık değerlerine ve etik ilkelerine sıkı sıkıya bağlı bir firma olarak karşımıza çıkmaktadır. Öncelikli hedefi ulusal güvenlik ihtiyacını karşılayacak çözümler bulmak olsa da TUSAŞ, geliştirdiği özgün ürünlerle bir dünya markası olma vizyonuna sahiptir.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii 2017 yılının Aralık ayında Teknopark İstanbul’un açılmasına öncülük ederek ürünlerin rekabet gücünü arttıracak çalışmalar yapılmasına olanak sağladı. Teknopark İstanbul sayesinde şirketin öncelikli projelerinin istenilen zamanda bitirilmesi amaçlanıyor. Bu merkez, TUSAŞ’ına AR-GE ve inovasyon alanında destek sağlayacak. Bunun yanı sıra ODTÜ, Yıldız Teknik, İstanbul Teknik, Hacettepe gibi Türkiye’nin önde gelen çeşitli üniversiteleri ile anlaşma ve protokoller imzalayarak üniversitelerin AR-GE ve teknopark bölümlerinin gelişmesine destek sağlıyor.

Yazar Hakkında

TR Dergisi

Yorum Ekle