Türkiye'den

Türkiye’de Kayak Zamanı

Yazar: TR Dergisi

Kış manzaraları, dağ otelleri, modern tesisleri ve uluslararası standartlara sahip kayak pistleri ile Türkiye, kayak severleri bekliyor.

KIŞ KLASİĞİ: ULUDAĞ

Türkiye’nin en eski kış turizmi bölgelerinden biri olan Uludağ, yıllar geçse de modası geçmeyen bir kayak cenneti olarak tanınıyor. Bursa’ya 35 kilometre uzaklıktaki Uludağ, 1940’lı yıllarda turizme kapılarını açtı. Uluslararası standartlarda kayak pistleri, modern mekanik tesisleri, lüks otelleriyle kış tatili için vazgeçilmez bir yerde. Uludağ’da iki tepe üzerine inşa edilen kış sporları merkezi, millî park olarak koruma altına alınmış dev bir doğa parkı. Ormanlarla çevrili merkezdeki en düşük rakım bin 750, en yüksek yer ise 2 bin 435 metrede yer alıyor. Merkezde slalomla iniş yapılan Alp disiplini stilindeki kayak türü çok yaygın. Uludağ’da beş yıldızlı modern tatil köylerinden antika eşyalarla dekore edilmiş butik dağ otellerine ve ekonomik pansiyonlara kadar farklı bütçelere uygun pek çok seçenek mevcut.

 

KUSURSUZ KAYAK İÇİN KARTALKAYA

Kusursuz bir kayak için Bolu’ya 45 kilometre uzaklıktaki Kartalkaya, kış sporları için ideal iklimli, kar kalitesi ve bakir doğasıyla kayak severleri bekliyor. Kayak merkezi, ağaçlarla kaplı korunaklı yamaçlar sayesinde rüzgârlardan etkilenmiyor. Aynı zamanda uzun süre kuru kalabilen kar tanecikleri, kayak için elverişli bir zemin oluşturuyor. Kartalkaya, 13 ana pisti ile kayak dışında snowboard, kızak, paintball ve motor safariye sporlarına uygun. Uluslararası standartlara sahip pistlerin içinde en uzunu bin 400 metre. Her seviyeden kayakçıya uygun pist imkânı sunan merkezde, dikleşen siyah pist, deneyimli kayakçılara, çanak pist ise orta seviyede olanlara hitap ediyor. gezi pisti ise kış manzaralarına tanıklık etmek isteyenler için ideal.

 

GÖLLER BÖLGESİ’NDE KAYAK: DAVRAZ

Göller Bölgesi’nin kıyısında kayak yapmak için ideal adres Davraz… Isparta’ya 26 kilometre uzaklıktaki Davraz Kış Sporları Merkezi, Davraz Dağı’nın yamacına kurulu. Her seviyeden kayakçıya hitap eden merkezde, uzunlukları 1,5 ile 4 kilometre arasında değişen 13 pist yer alıyor. Mavi pistler, yeni başlayanların ya da kendini geliştirmek isteyen kayakçıların tercihi. Kırmızı pistler, orta seviye kayakçılara, siyah pistler ise profesyonellere hitap ediyor. Kayak dışında Davraz’da tur kayağı, snowboard ve tırmanış yapabilirsiniz. 2 bin 344 metreye çıkan rakımı ve manzarası ile kayak severleri bekliyor.

 

KIŞ TURİZMİNDE EN GÖZDE MERKEZ: PALANDÖKEN

Kar kalitesiyle Türkiye’nin kış turizmi için en gözde merkezlerinden biri olan Palandöken, Erzurum şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta. Kasım ayında başlayan kayak sezonu nisan ayının sonuna kadar devam ediyor. Zirvelerin koni şeklinde birleştiği 70 kilometre uzunluğundaki dağ grubuyla Palandöken, kış sporları için ender bulunabilecek bir yer. Bölgede bulunan Ejder Pisti, 10 kilometrelik kesintisiz uzunluğuyla dünyanın sayılı büyük pistlerinden biri. Palandöken pistleriyle, dünyanın en uzun ve en dik pistleri arasında yer alıyor. 2 bin 150 metreden başlayarak 3 bin 130 metre rakıma kadar çıkabilen pistleri aynı anda 6 bin kişi kullanabiliyor. Kayak dışında dağcılık, yamaç paraşüt, snowtube, paintball gibi farklı alternatiflerle keyifli vakit geçirmenizi sağlıyor.


TÜRKİYE’NİN ALPLERİ: ERCİYES

Türkiye’nin Alpleri olarak anılan Erciyes, kolay yapışmayan yumuşak karı ve her seviye kayakçıya uygun geniş pist seçenekleriyle kış turizminin yıldızları arasında. Sönmüş bir volkanik dağ olan Erciyes, 2 bin 100-2 bin 900 yüksekliği ile kış sporları merkezi hâlini almış durumda. Bölgede bin 650 metre uzunlukta bulunan teleferik ile kış manzarasının tadını çıkartıyorsunuz. Yaz kayağı, tur kayağı ve helikopterli kayak gibi farklı alternatifler sunan merkez, dağcılık turizmi içinde önemli bir noktada.

Yazar Hakkında

TR Dergisi

Yorum Ekle