Kıyas

Anadolu’nun Üç Meclisi

Yazar: TR Dergisi

Pek çok devlete ve yönetim şekline kucak açan Anadolu, milattan önce 1. yüzyılda Likya Birliği Meclisinden günümüze kadar demokrasinin beşiği olmaya devam ediyor.

TARİHÎ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

1924-1960 yılları arasında hizmet veren İkinci Türkiye Büyük Millet Meclisi binası, Mimar Vedat Tek tarafından inşa edildi. Uzun yıllar hizmet veren yapı, Türk siyasi tarihinin önemli kararlarına tanıklık etti. Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerini taşıyan meclis binasındaki pencere kemerleri, çini panolar ve geleneksel motiflerimizden örnekler taşır. Yıldız motifleriyle süslenen tavan detayları, taç kapısı, kemer detayları döneminin mimari özellikleri gösterir. 1961 yılında CENTO Genel Merkezi olarak kullanılan bina şu anda Cumhuriyet Müzesi olarak hizmet veriyor.

LİKYA BİRLİĞİ MECLİSİ

Dünya tarihi boyunca medeniyetlerin buluşma noktası olan Anadolu coğrafyası, tarihin ilk demokratik meclisi Likya Birliği Meclisine ev sahipliği yapıyor. MÖ 1. yüzyılda inşa edilen Likya Birliği Meclisi, yapımından itibaren 500 yıl meclis olarak kullanıldı. Taş yapı sonrasında tiyatro ve müzik gösterilerine kucak açtı. 1991 yılında yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkan Lik-ya Birliği Meclisi, dünyanın ilk demokratik meclisi olarak tarihî kayıtlara geçti. İlk olarak Prof. Dr. Fahri Işık tarafından bulunan taş yapı, 2000-2006 yıllarında Prof. Dr. Taner Korkut çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarıldı.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

Dünyanın en büyük meclis binalarından biri olan TBMM, Avusturyalı Mimar Prof. Clemens Holzmeister projesidir. 19 bin 372 metrekarelik alan üzerine kurulu olan meclis binası, 1961 yılından bu yana Türk milletine hizmet ediyor. Yapı, Türkiye Cumhuriyeti’nin âdeta gücünü ve sağlam duruşunu sergiler şekilde tasarlanır. 1961 yılında iki meclisli sisteme göre yapılandırılan bina, sonrasında tek meclis sistemine göre yenilenir. Şeref kapısının üst sağ ve sol köşelerinde kullanılan ay yıldız motifi Türk devletinin bölünmez bütünlüğünün sembolüdür.

Yazar Hakkında

TR Dergisi

Yorum Ekle